Markiezenspecialist sinds 1957 Gratis advies aan huis Gratis offerte 5 jaar garantie

Inspiratiegids (tip) Reviews Blog Klantenservice Vragen?   070 - 321 24 44

Markiezenspecialist sinds 1957 Gratis advies aan huis Gratis offerte 5 jaar garantie

Te warm en benauwd in het klaslokaal? Zo voorkomt u dat!

Bij het bouwen of renoveren van scholen wordt té weinig rekening gehouden met het comfort voor de leerlingen. Dat meldde Zweedse professor Jan Sundell nadat hij constateerde dat het slecht gesteld is met het binnenklimaat in scholen. ‘Haten jullie je kinderen?’ vroeg hij zich hardop af tijdens een symposium.

Om bij te dragen aan een gezond binnenklimaat biedt het Healthy School Concept® van RENSON® de juiste ventilatie- en zonweringoplossingen. In dit artikel lichten we toe op welke manieren scholen en klaslokalen beter uitgerust kunnen worden om een gezonder klimaat te bereiken.

Kies voor goede basisventilatie

Door voor een goede basis ventilatie in het klaslokaal te kiezen, is al de eerste belangrijke stap gezet naar uitstekende luchtkwaliteit. Verse lucht komt door zelfregelende en tochtvrije roosters naar binnen. De vervuilde lucht wordt op deze manier ook afgevoerd.

Waarom is die ventilatie in scholen zo belangrijk? Wanneer het binnenklimaat in scholen slecht is, kunnen de leerlingen en leerkrachten verschillende gezondheidsklachten krijgen. Hoofdpijn en vermoeidheid zijn hier slechts voorbeelden van. U kunt u wellicht voorstellen dat deze klachten leiden tot vermindering van prestaties en het stijgen van ziekteverzuim.

Door te meten hoe de CO2 concentratie in de lokalen is, kan worden vastgesteld wat de kwaliteit van het binnenklimaat is. Hoe meer mensen er in een klas aanwezig zijn, hoe meer/beter er geventileerd moet worden.

Ook buitenzonwering zeer belangrijk

Ook zonwering heeft invloed op de mate van comfort waar binnen sprake van is. Door een goede buitenzonwering te installeren loopt de temperatuur binnen niet te hoog op en hebben leerlingen geen last van onhandige zonnestralen op bijvoorbeeld beeldschermen. Er moet natuurlijk licht in de ruimte aanwezig kunnen zijn, maar dit moet niet hinderlijk zijn tijdens het lesgeven.

Er zijn verschillende opties als het gaat om buitenzonwering: doekzonwering bijvoorbeeld, aluminium structurele zonwering, of een combinatie hiervan. Los van de praktische doeleinden, wordt buitenzonwering ook een belangrijk onderdeel van de gevel en daarmee het visitekaartje van de school.

Andere opties

Er zijn niet alleen opties beschikbaar voor temperatuurregulatie en ventilatie in het klaslokaal overdag. U kunt ook kiezen voor ‘nightcooling’. Bij deze ventilatietechniek wordt er ‘s nachts een intensieve doorstroom van lucht opgewekt. De binnenlucht wordt ververst, en ook het hele gebouw wordt afgekoeld. Dit zorgt vooral in de zomer, wanneer gecombineerd met goede ventilatie en zonwering, voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Tips voor beter binnenklimaat in scholen

  • Plaats een continu werkend ventilatiesysteem
  • Plaats meerdere ventilatieroosters
  • Zorg dat er in het gebouw niet gerookt mag worden
  • Plaats zonwering

Heeft u interesse in een Saphira zonwering product?

Wij helpen u graag bij het maken van een keuze!
Geef uw wensen aan en ontvang een offerte op maat

Offerte aanvragen