Markiezenspecialist sinds 1957 Gratis advies aan huis Gratis offerte 5 jaar garantie

Inspiratiegids (tip) Reviews Blog Klantenservice Vragen?   070 - 321 24 44

Markiezenspecialist sinds 1957 Gratis advies aan huis Gratis offerte 5 jaar garantie

Een veranda bouwen? Denk aan de drie v’s!

Denkt u aan het uitbreiden van uw woning, door middel van een veranda? En wordt dit een onderdeel van uw woning dat u gedurende het hele jaar wilt kunnen gebruiken? Dan is het zaak om met drie dingen rekening te houden, namelijk de drie v’s: verlichting, verwarming en ventilatie.
Gaat u een veranda (laten) bouwen, houd dan van tevoren rekening met de ventilatie en de veranda zonwering. Een goede zonwering voor de veranda verhoogt namelijk het gebruikscomfort, zeker tijdens de zomerse maanden. Een buiten zonwering voorkomt dat de warmte van buiten naar binnen doordringt, en de zonwering voor binnen tempert de warmte binnen. U raadt het al: als u de juiste voorzieningen voor zonwering treft, is ook de ventilatie zeer belangrijk. Denk hierbij aan speciale verluchtingsopeningen, ventilatiestroken en verluchtingsroosters. Deze worden meestal aangebracht in/op de profielen van ramen en dak. Om de veranda ook in de winter goed te kunnen gebruiken, is verwarming erg belangrijk: een supplementaire radiator, vloerverwarming, vloerroosters of een losstaand element. Kiest u voor een losstaand verwarmingselement, dan moet u er wel rekening mee houden dat deze relatief veel energie verbruiken.

Beglazing van uw veranda

Als zonwering van uw veranda is het ook verstandig om aan zonwerende en reflecterende beglazing te denken. Zo wordt het risico op oververhitting verlaagd en het wooncomfort verhoogd. Het is belangrijk om een aantal zaken in overweging te nemen voor u kiest voor een bepaald dak of een bepaalde soort glas. Bijvoorbeeld: hellende oppervlakken kunnen het beste worden uitgerust met synthetische kunststofplaten of veiligheidsglas. Acrylaatplaten isoleren beter dan polycarbonaatplaten, maar zijn wel duurder.
Hoe vlakker uw dak is, hoe minder glas er nodig zal zijn. Een plat dak daarentegen is weer gevoeliger voor oververhitting en kan ook kwetsbaarder zijn dan een hellende constructie. Ook heeft een plat dak minder zelfreinigend vermogen. Een schuin dakvlak laat in de winter de meeste energie door en het minst tijdens de zomer.

Oriënteer u goed op de beschikbare materialen

Andere materialen die u gebruikt bij het maken van een veranda zijn hout, aluminium, kunststof en staal. Door voor weerbestendige materialen te kiezen, wordt het onderhoud tot een minimum beperkt. Dat wil niet zeggen dat er dan voor u niets meer te kiezen valt over het uiterlijk van het materiaal. Aluminium bijvoorbeeld is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en vormen. Ook kunt u kiezen voor ‘lichte’ of ‘zware’ aluminiumprofielen, afhankelijk van het doel dat ze moeten dienen. Aan de materialen zijn altijd voor én nadelen te noemen. Hout bijvoorbeeld beperkt het warmteverlies en zorgt voor een betere akoestische isolatie. Wel is er bij hout weer meer onderhoud nodig. Bij kunststof profielen, die net als hout condensremmend werkend, is er sprake van minimale onderhoud.
Kortom: laat u bij het kiezen van de materialen goed adviseren en overweeg de verschillende voor en nadelen, ten opzichte van wat uw persoonlijke eisen zijn aan de nieuwe veranda.

Extra tips

  • Wilt u het gevoel van ruimte tussen het huis en de veranda versterken? Stem uw verandavloer dan af op de vloer in het aangrenzende vertrek, zodat het optisch één grote ruimte lijkt.
  • Voor u begint met de bouw van de veranda, oriënteer u goed op wat uw wensen zijn en hoe u die het beste tegemoet kunt komen. Waar komt de zon op, op welke momenten van de dag wil ik mijn veranda gaan gebruiken en hoe speel ik daar het beste op in met beglazing, zonwering en zelfs de algehele plaatsing van de veranda? Voorbeeld: wilt u vooral ‘s ochtends genieten van uw veranda? Dan bent u beter af met een zuidoostelijk georiënteerde uitbouw.

Een veranda bouwen? Denk aan de drie v’s! Een veranda bouwen? Denk aan de drie v’s! Een veranda bouwen? Denk aan de drie v’s! Een veranda bouwen? Denk aan de drie v’s!

Heeft u interesse in een Saphira zonwering product?

Wij helpen u graag bij het maken van een keuze!
Geef uw wensen aan en ontvang een offerte op maat

Offerte aanvragen